Storey’s Way

Collaboration with the client was key to the success of this project. The attractive house within the Storey’s Way Conservation Area of Cambridge has been significantly extended and altered internally. Our client had a keen eye for detail and lots of ideas for the interior design.

The large rear extension provides a social hub to the family house, providing a large kitchen and dining area connecting with a new boot room, snug and games room, converted from a previous garage space.

Providing daylight into the new spaces, and existing spaces enclosed by the extension, was a particularly important aspect of the design. A large strip of roof glazing produced an ideal solution, which also provides high-level ventilation to help cool the new space during the summer. Similarly, sunlight pours into the new the kitchen and dining space through a large glazed bay window, and affords views to the rear garden.

The materials of red handmade brick, Yorkstone cills and plain clay tile roof were chosen for the extension, to be sympathetic to the local vernacular, with an area of sedum roofing providing a green aspect to views from first floor bedrooms over the extension to the garden beyond.

The internal alternations included the creation of new bedrooms and a shower room in the roof space of the previous garage. This is connected to the master bedroom through a new opening, disguised by a dummy wardrobe door, continuing the design collaboration process enjoyed and encouraged by the practice.

© Photos by David Valinsky Photography